Film over asbest

Harm Jellema, 28 januari 2014

De Inspectie SZW heeft een film gemaakt over de gevolgen van blootstelling aan asbest in het menselijk lichaam. De film brengt het ontstaan van mesothelioom door het inademen van asbest helder in beeld. De film is bedoeld om partijen in de bouw te laten nadenken over veilig werken met asbest.

Vakmensen kunnen tijdens onderhoudswerkzaamheden in woningen en gebouwen van vóór 1993 in aanraking komen met asbest en kwartsstof. Blootstelling hieraan is niet nodig, als zowel werkgever als werknemer en gebouweigenaren alert zijn en adequate maatregelen nemen.

Kanker door asbest

In de film wordt het leven van monteur Joost gevolgd, die op een dag tijdens zijn werk ongemerkt schadelijke asbestvezels inademt. Terwijl Joost werkt, leeft en ouder wordt, volgt de kijker de reis van de vezels door zijn longen. De vezels zetten zich vast in zijn borstvlies en doen daar hun sluipende werk.
Joost sterft uiteindelijk aan mesothelioom, de meest voorkomende vorm van kanker als gevolg van het inademen van asbest. In Nederland sterven jaarlijks ongeveer 400 mensen aan mesothelioom.

De film Joost is in samenwerking met specialisten van het Nederlands Kanker Instituut tot stand gekomen. Bekijk de film Joost – de risico’s van asbest voor werknemers