Eerste recycleverf op de Nederlandse markt

Harm Jellema, 28 januari 2014

Eind december werden de eerste emmers met EVA-verf afgevuld in de verffariek van Ursa Paint in IJmuiden. Het gaat om een latex op basis van verfrestanten, die voor 97 procent bestaat uit gerecycled materiaal. Verffabrikantenvereniging VVVF verwacht een grote reductie van de CO2 uitstoot door verf.

De grondstof van de EVA-muurverf, een product in de merklijn Evert Koning, standaard in wit, maar ook aan te kleuren in lichte tinten, wordt geproduceerd door afvalinzamelaar Sita, op basis van door particulieren ingeleverde latex-verfresten. Onlangs kwam het ministerie van Infrastructuur en Milieu met een toekenning van de productstatus aan de vergrondstof, die Sita door filtering en uitzuivering verkrijgt.

Verfrestanten

Deze grondstof kan door alle verffabrikanten gebruikt worden voor de herproductie van latexverf. Ursa Paint, moederbedrijf van Evert Koning is de eerste die er mee begint. De ontwikkeling is nauwgezet begeleid door verffabrikantenvereniging VVVF, die hier grote mogelijkheden ziet om de milieucyclyus te sluiten. De hoeveelheid verfrestanten in Nederland beloopt zo'n 10 miljoen kilo per jaar, waarvan er nu zo'n 3,5 miljoen liter gerecycled zou kunnen worden. Volgens Ben Berkel, voorzitter van de VVVF zou dat een reductie van 11.000 ton CO2 op jaarbasis kunnen opleveren.