Objectief meetbaar maken van kwaliteit en risico's gevelonderhoud

redactie Bureau Onderhoud, 13 januari 2016

Bureau Onderhoud wil ‘big data’ koppelen

Alle activiteiten van Stichting Kenniscentrum Duurzaam Onderhoud worden per 1 januari 2016 overgenomen door Bureau Onderhoud. Dit nieuwe adviesbureau gaat zich tevens bezighouden met optimalisatie van onderhoudsprocessen, trainingen, conditie en prestatiemetingen voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. “Kennis over levensduurverwachting en risicoanalyse moet op een veel hoger plan worden gebracht”, aldus de drie initiatiefnemers, die geloven in de kracht van ‘big data’.

Ze komen uit hetzelfde dorp (Heemskerk), kennen elkaar al vanaf de lts en hebben min of meer dezelfde carrière
doorlopen. Johan Glorie en Daan de Jeu kwamen via interesse voor ‘de kwast’ op PTH Eindhoven terecht, liepen stage bij het COT en VAC en zijn uiteindelijk bijna twintig jaar werkzaam geweest bij het Verf Advies Centrum. Daar leerden zij Masja van der Velde als collega kennen en gedrieën beginnen ze per 1 januari 2016 aan een nieuwe uitdaging: Bureau Onderhoud. Bewust is de term ‘duurzaam’ niet in de naam opgenomen, leggen de drie initiatiefnemers uit, omdat duurzaamheid integraal -gevraagd en ongevraagd- in de advisering, training en ondersteuning wordt meegenomen.

Kenniscentrum

Het idee om op eigen benen te gaan staan, leefde al langer, maar werd concreet nu de activiteiten van Stichting Kenniscentrum Duurzaam Onderhoud (KCDO) zo’n vorm hebben aangenomen dat een professionaliseringsslag nodig is. De stichting is een paar jaar geleden opgericht door Harm Jellema, voormalig directeur van het VAC, nadat hij samen met Glorie ( en de medewerking van 20 woningcorporaties en 20 vastgoedzorgbedrijven) een onderzoek naar duurzaam vastgoedonderhoud had opgezet. “Het KCDO heeft enorm veel kennis en informatie vergaard als het gaat om duurzaam onderhoud. Bureau Onderhoud kan dit nu als dienst leveren”, stelt Glorie.
“Dit was voor ons ‘once in a lifetime’. Het past perfect. Het sluit aan bij onze missie en visie en geeft een basis onder ons bedrijf.” Van der Velde had op de achtergrond al geholpen bij het opzetten van KCDO en, getriggerd door de vernieuwingen, besloot ze met haar twee collega’s in het diepe te springen. Zij neemt bij Bureau Onderhoud de financiële, administratieve en marketingtaken voor haar rekening, zal de trainingen voorbereiden, evenementen organiseren en de productendatabase bijhouden.

Materialenprobleem

Ook al ligt het accent bij duurzaam vastgoed nu heel erg bij ‘nul op de meter’, Glorie stelt dat er voor de toekomst geen energieprobleem is - “de zon levert energie genoeg, het is alleen de kunst die om te zetten in een bruikbare vorm”- maar een materialenprobleem. “Grondstoffen worden schaars. Daar zal de maatschappij op moeten inspelen. Dit betekent ook rekening houden met duurzaamheid in het plan van aanpak bij vastgoedonderhoud.
De KCDO-database is een mooi instrument om producten op dit gebied met elkaar te vergelijken. We leggen de
focus op duurzame producten wat betreft levensduur en de belasting voor mens en milieu.”

“Het meenemen van duurzaamheid bij de uitvraag door opdrachtgevende partijen zal een van onze speerpunten zijn”, vult De Jeu aan. Daarnaast zal Bureau Onderhoud zich echter bezighouden met de optimalisatie van onderhoudsprocessen, trainingen, conditie- en prestatiemetingen zowel voor opdrachtgevers als opdrachtnemers. “Onafhankelijke prestatiemetingen worden belangrijker omdat regisserende opdrachtgevers steeds meer een onafhankelijke toetsing zoeken in resultaatgerichte samenwerkingsverbanden”, legt De Jeu uit. “Als een soort technisch accountant toetsen of de afgesproken kwaliteit is geleverd. En zo niet, waar komt het dan door? Zodat je met elkaar het traject kan verbeteren. Je moet voorkomen dat de slager zijn eigen vlees keurt. Onze kracht is dat we relevante zaken praktisch meetbaar maken, los van alle theoretische normen die er zijn.”  Bureau Onderhoud wil echter nog een stap verder gaan. Glorie: “Er wordt in de praktijk al veel gemeten op conditie, prestatie, nulmeting et cetera. Verder is er veel informatie beschikbaar in cartotheken en databases. Ook financiële gegevens. De visie van Bureau Onderhoud is om (big) data te gaan koppelen.” Binnen woningcorporaties wordt nu nog heel erg gefocust op een conditiegetal, stelt Van der Velde, maar wat zegt dat eigenlijk? “Door bepaalde factoren te koppelen, relaties te leggen en die te analyseren - zogenoemde business intelligence - ben je minder afhankelijk van personen en krijg je een beter beeld van de risico’s.”
Glorie: “We beginnen met ‘risicogericht inspecteren’, dat we als dienst in de markt gaan zetten. De eerste trainingen staan gepland voor 17 en 23 maart. Hier worden ondergrond, constructie, afwerking, situering, levensduurverwachting en conditie aan elkaar gekoppeld en onderling gewogen om risico’s te voorspellen. Hiermee kun je beter onderbouwen waarom een bepaald scenario wordt gevolgd.”

Hoger niveau

“Vervolgens willen we gaan kijken welke relevante gegevens nog meer slim kunnen worden gekoppeld”, vervolgt Glorie. “Het moet veel duidelijker worden wat de relatie is tussen de aangetroffen situatie en de benodigde activiteiten. Dit is in de praktijk nu nog volstrekt onduidelijk. Wij gaan op zoek naar opdrachtgevers en opdrachtnemers die dit verder met ons willen uitwerken. Kennis over levensduurverwachting en risicoanalyse moet op een veel hoger plan worden gebracht. Het is nu teveel afhankelijk van personen. Zeker met de komst van conditiemetingen kan er veel misgaan door gebrek aan kennis. Iedereen kan nu immers inspecteren.”

Samenwerking met partners

Per 1 januari 2016 houdt Stichting Duurzaam Onderhoud (KCDO) op te bestaan. Alle activiteiten, waaronder ook het beheer van de database op www.duurzaamwoningonderhoud.nl, worden ondergebracht bij Bureau Onderhoud, gevestigd aan Anna Van Renesseplein 8, 1911 KN in Uitgeest. De kennis- en netwerkbijeenkomsten op het gebied van duurzaam vastgoedonderhoud worden voortgezet. Bureau Onderhoud werkt samen met een aantal ervaren professionals in de praktijk. Voor de verbetering van processen op het gebied van vastgoedbeheer is dat Nico van der Linden (www.integraliz.nl). Voor modern inkoopbeleid (op waarde) wordt samengewerkt met Hans van Wijck (www.aanbestedings-advies.nl), die ook actief is voor Stichting Rijk (www.stichtingrijk.nl). Op het gebied van financieel beleid en controle (wat zijn de financiële consequenties van bepaalde scenario’s?) treedt Willem Nijman uit Leersum op als adviseur, en Harm Jellema Advies biedt algemene ondersteuning, duurzaamheid en systeemontwikkeling.

Bron: http://www.schildersvak.nl/eismas-schildersblad/