Almere teelt hennep voor bouw woningen

redactie KCDO, 16 december 2014

 

Met het inzaaien van 11 hectare grond met een hennepvariant neemt Almere het voortouw in een biobased bouwexperiment. Bij de oogst leveren de planten isolatiemateriaal voor 55 woningen.
 “We zoeken nog opdrachtgevers die het materiaal willen toepassen”, zegt directeur Atto Harsta van initiatiefnemer Aldus Bouwinnovatie. Hij denkt daarbij niet alleen aan woningcorporaties, maar ook aan particuliere bouwers, mede omdat die in Almere veel ruimte krijgen.

De plant

Het ras Cannabis Sativa-Futura 75 valt onder de industriële hennep, ook wel vezelhennep genoemd. Je moet er ongeveer een voetbalveld van roken om stoned te worden. De geoogste hennepplant wordt in drie fracties uiteen gehaald; het zaad voor de olie (zowel voedsel als industrie) de vezels voor de composieten of textielindustrie en de harde houtige kern (scheven) voor plaatmateriaal of bijvoorbeeld hempcrete (bouwstenen).

Producttoepassingen

Harsta: “Er zijn meer dan tweeduizend producttoepassingen van hennepgewassen. Voor de bouw kunnen we hoogwaardige verf maken, plaatmateriaal, biobased composiet, isolatiemateriaal, prefab wandpanelen en grote bouwblokken. Wij werken samen met het in Oude Pekela (Groningen) gevestigde bedrijf  HempFlax dat hennep verwerkt tot halffabrikaten. Samen met hen gaan we de Nederlandse hennepmarkt en toepassingen in de bouw vergroten."

Sloterdijk

Overigens gaat Amsterdam Sloterdijk iets vergelijkbaars doen. Daar is onlangs toestemming gegeven om 29 hectare wachtland in te zaaien met hennep en vlas. Hier wordt de grondstof gebruikt voor Amsterdammertjes en verf.

bron: http://www.dearchitect.nl/nieuws/2014/06/02/almere-teelt-hennep-voor-bouw-woningen.html

 

gerelateerd: hennep, isolatiemateriaal